ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΚΑΡΙΑ

Η ΑΦΙΞΗ ΣΑΣ ΣΤΗΝ ΙΚΑΡΙΑ
afixi
Η Ικαρία συνδέεται ακτοπλοϊκός με το λιμάνι του Πειραιά σε καθημερινή βάση με τα 2 λιμάνια της τον Εύδηλο και τον Άγιο Κύρικο, καθώς και με άλλα νησιά με τακτικά τοπικά δρομολόγια. O χρόνος άφιξης από το λιμάνι του Πειραιά κυμαίνετε περίπου στις 7:30 – 9:00 ώρες, ανάλογα το πλοίο, την περίοδο και φυσικά τις ενδιάμεσες στάσεις. 

Για να έρθετε στον Αρμενιστή η σε κάποια από τις γύρω περιοχές, σας συμβουλεύουμε να προτιμήστε, το λιμάνι του Ευδήλου καθώς χρόνος μέχρι τον Αρμενιστή είναι περίπου στα 25 λεπτά, σε αντίθεση από τον Αγ.Κύρικο όπου ο χρόνος είναι περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά.

Για να ελέγξετε και να προγραμματίσετε την άφιξη σας επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας www.yen.gr ή μεταβείτε στα ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΠΛΟΙΩΝ, όπου μπορείτε να δείτε τις καθημερινές αναχωρήσεις πλοίων από το λιμάνι του Πειραιά, τον τύπο και τις ενδιάμεσες στάσεις.

Επίσης η προσέγγιση στην Ικαρία είναι εφικτή και από αέρος, αφού συνδέετε με τακτικά δρομολόγια της Olympic Air από το αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος καθώς και την Sky Express από άλλες πόλεις της Ελλάδας.

ΥΓΕΙΑ – ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ
Στο Χριστό Ραχών θα βρείτε επίσης Δημόσιες Πρώτες βοήθειες, όπως και Ιατρείο.( Υπάρχουν και στον Εύδηλο ). Επίσης, ιδιωτικούς ιατρούς, μπορείτε να βρείτε στην γύρω περιοχή.
Κοντινότερο φαρμακείο υπάρχει στον Χριστό Ραχών. Δειτε εδώ τα τα σχετικά τηλέφωνα.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ – ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Τράπεζες δεν θα βρείτε στην περιοχή, όμως μπορείτε να εξυπηρετηθείτε μέσω Alpha bank και ΑΤΜ της Εθνικής στον κοντινό Εύδηλο. Στον Χριστό Ραχών υπάρχει ταχυδρομείο – ταχυδρομικό ταμιευτήριο με το δικό του ΑΤΜ.
Δειτε εδώ τα τα σχετικά τηλέφωνα.

ΟΔΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Στον Αρμενιστη μπορείτε να βρείτε βενζινάδικο περίπου 2 χλμ έξω στον καινούριο δρόμο για τις Ράχες. Βενζινάδικο υπάρχει και στις Ράχες, πριν από το Χριστό Ραχών. Επίσης άλλο βενζινάδικο μπορείτε να βρειτε ατο Αυλάκι,στον δρόμο που συνδέει το Γιαλισκαρι με τον Ευδηλο. Οι ασφαλτοστρωμένοι δρόμοι είναι σε καλή κατάσταση ,και οι περισσότεροι από τους χωματόδρομους είναι βατοί για τα αυτοκίνητα, χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία.
Συγκοινωνίες υπάρχουν, όχι όμως συχνές, οι οποίες συνδέουν τον Αρμενιστή και τις γύρω περιοχές με τα λιμάνια.
* Οι αποστάσεις από την πρωτεύουσα του νησιού Άγ.Κήρικος το μακρινότερο από τη περιοχή λιμάνι, έχουν ως:
Άγιος Κήρικος —> Γιαλισκαρι 55χλμ
Άγιος Κήρικος —> Αρμενιστής 57χλμ
Άγιος Κήρικος —>Νάς 63 χλμ
Άγιος Κήρικος —>Ράχες 64 χλμ
* Οι αποστάσεις από τον Εύδηλο ,το κοντινότερο λιμάνι από τη περιοχή, έχουν ως:
Εύδηλος —> Γιαλισκαρι 11χλμ
Εύδηλος —> Αρμενιστής 13χλμ
Εύδηλος —> Νάς 17 χλμ
Εύδηλος —> Ράχες 20 χλμ

ΠΑΡΑΔΟΣΗ – ΠΡΟΪΟΝΤΑ
Το τοπικό κόκκινο κρασί και το φημισμένο μέλι από πεύκο θεωρούνται από τα καλύτερα προϊόντα της Ικαρίας σε όλη την Ελλάδα. Υπάρχουν αρκετές ετικέτες μικρών παραγωγών σε τοπικά παντοπωλεία όπου μπορείτε να προμηθευτείτε. Η Ικαρία φημίζεται για την παραγωγή των γιδοπροβάτων καθώς και για τα αγριοκάτσικα της (ρασκός). Επίσης γαλακτοκομικά προϊόντα αρίστης ποιότητας κυρίως από κατσικίσιο γάλα όπως το τυρί »καθούρα».

ΙΣΤΟΡΙΑ – ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Η Ικαρία έχει μεγάλη ιστορία αρχαιολογικό ενδιαφέρον.
Σας προτείνουμε να επισκεφτείτε το Ναό της Αρτέμιδας στο Να του 6ου αιώνα π.Χ ,το κάστρο του Κοσκινά και τα μουσεία της περιοχής.
* Μουσεία σχετικά με το παρελθών της Ικαρίας θα βρείτε στις εξής περιοχές:
ΚΑΜΠΟΣ : Αρχαιολογική Συλλογή
ΑΓΙΟΣ ΚΗΡΙΚΟΣ : Αρχαιολογικό Μουσείο
ΠΕΡΔΙΚΙ : Λογραφικό Μουσείο
ΒΡΑΚΑΔΕΣ : Λογραφικό Μουσείο Αρκετά συχνά στην περιοχή παίρνουν δράση διάφορα καλλιτεχνικά δρώμενα, όπως θεατρικές παραστάσεις, λογο -τεχνικες βραδιές, εκθέσεις, μουσικές συναυλίες, και άλλες εκδηλώσεις.

ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ
Η Ικαρία είναι γνωστή και για τα πανηγύρια της
Φημισμένα είναι τα παραδοσιακά Ικαριώτικα πανηγύρια, όπου περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ.